Titti Knutsson Blogg

Roten till det onda

För nio år sedan, 2006, skrev jag texter till en vandringsutställning om klimatfrågan, producerad av Riksutställningar i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet. Under researchen lärde jag mig mycket nytt, bland annat om de scenarier som fanns kring hur klimatförändringarna skulle kunna orsaka konflikter i och flyktingströmmar från drabbade regioner och länder. Värst skulle det, förutsåg forskarna, kunna bli i redan instabila regioner som Sahelområdet i Afrika och Mellanöstern. Dels därför att de områdena skulle drabbas av klimatförändringarna både tidigt och hårt men också för att länderna i de här områdena ansågs sakna tillräckligt stabila samhällsstrukturer för att hantera till exempel långvarig torka.

Om de här länderna drabbades av extrema väderhändelser var risken stor, menade forskarna, att deras medborgare i sin förtvivlan skulle vända sig mot varandra men också att de skulle kunna bli lätta byten för extrema rörelser som erbjuder förenklade svar och lösningar. Det skulle kunna uppstå väpnade konflikter som i sin tur skulle kunna orsaka stora folkförflyttningar, inom och mellan länderna – men också flyktingströmmar till Europa.

I de här områdena ligger länder som exempelvis Etiopien, Mali, Somalia, Irak, Afghanistan och, förstås, Syrien.

Jag minns inte längre namnen på de där forskarna men skulle inte bli förvånad om de oavbrutet och med bistra miner muttrar ”vad var det vi sa?!”
Och jag tänker att vi borde lyssna mer på forskarna och mindre på media.
Precis som han, Hans Rosling, säger. Och årets mesta sommarpratare Johan Rockström.

Vi borde nog ta oss en funderare över helhetsbilden innan vi dras med i det ena eller andra lägret, för eller emot den ena eller andra sidan. För kanske är vi alla drabbade. Kanske är vi alla en del av problemet; och kanske kan vi också, på riktigt, bli delaktiga i lösningen.

Den senaste veckan har visat att vi klarar att sätta press på beslutsfattarna när det gäller de akuta symptomen.
Då borde vi väl kunna göra det också när det gäller de riktigt stora frågorna?

Och så lite länkar till olika media 😉
Artikel i TIME: ”How climate change is behind the surge of migrants to Europe
Artikel i DN (inom ramen för kampanjen #jagdelar) med både Hans Rosling och Johan Rockström:
En stark röst från folket kan få direkt påverkan på politiken”

En till, av Karin Bojs i dagens (8/9) DN: ”Med torkan kom kriget och alla flyktingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *