Recension av Kafé Kosmos

Igår publicerades en recension av Kafé Kosmos på Kultursidan, där recensenten konstaterar att boken är en konstverk som vänder sig till barn snarare än till analytiska vuxna.
Och visst är det meningen att barnen ska skapa sina egna fantasier. Det är det vi strävat efter. Att boken ska vara en utgångspunkt för fantasier lika oändliga som universum.

Läs recensionen här

Profil i Åkerbobladet ;)

I tio år kuskade jag runt i Åkerbo utanför Linköping för att intervjua människor med koppling till området för den lokala annonstidningen Åkerbobladet. Nu har jag själv blivit intervjuad av min efterträdare.
Länk till artikeln.

Gamla och nya böcker

Det har varit en hektisk vår och glest med uppdateringar. Jag går en utbildning, har fått en skojigt föreningsuppdrag och har lagt en del tid på att reda i konsekvenserna av Kabusas konkurs. Nu är det snart klart och åter möjligt för återförsäljare att ta hem Muren, Kampen och Flyktingen genom sina vanliga kanaler. Om du som läsare vill köpa böcker kan du som vanligt höra av dig direkt till mig! Jag får en del positiv respons på nya boken Kafé Kosmos och smider planer inför framtiden, men hinner också med mitt skrivande lite då och då. Och i början av veckan besökte jag en skola där åk 5 ägnat mycket tid åt att läsa och prata om Muren. De hade också skapat både filmtrailers, teckningar och dramatiseringar av enskilda scener ur boken. Så tacksam att jag fick hälsa på och ta del av allt!

FullSizeRender

Böcker som används

Under vintern kom det trista beskedet att förlaget Kabusa Böcker, som gett ut mina ungdomsböcker, gått i konkurs. Det blåser snålt därute.
I samma veva fick jag ett mejl från en lärare i årskurs fem som berättade att de använder Muren i undervisningen och bygger ämnesöverskridande projekt kring den. En liten ljusglimt ändå, att böckerna fortfarande gör nytta där ute, och en extra bonus att jag kommer att få träffa just de här eleverna en måndag i maj.

”Tack för din fantastiska Muren. Den är en outtömlig pedagogisk källa eftersom den tar upp eviga frågor, då och nu, berättarperspektiv, vänskap, ondska, kärlek och makt. Inte minst startar den tankar och förståelse hos barnen om vad de människor som flytt till Sverige kan ha gått igenom. Så viktigt!”

Elevarbete

Leverans och rymdverkstad

Förra veckan skickade jag in slutversionen av de bearbetade texterna till Naturhistoriska riksmuseet för inmatning och publicering – ska bli kul att återse dem i utställningen när de är på plats i textbärarna!

I lördags medverkade jag och bilderbokskonstnär Pia Alfredsson på ”Kulturkalaset” som Linköping kommun arrangerar för stadens alla barn på sin konsthall Passagen, där Pia och jag ställer ut boken Kafé Kosmos just nu. I vår verkstad ”Utflykt i rymden” fick både barn och vuxna ta fantasin till hjälp för att fylla rymden med märkliga varelser!

Utflykt liten

Ny bok – och utställning!

I torsdags, den 1 februari, var det vernissage och boksläpp av Pia Alfredssons och mitt gemensamma projekt Kafé Kosmos på Passagen konsthall i Linköping. Det blev en trevlig kväll med gamla och nya vänner och bekanta. Läs mer om vårt projekt i arkivet – och besök gärna utställningen, den står kvar till 14 mars. Om du vill köpa en bok är det bara att mejla på titti@textmakareknutsson.se så löser vi det!

Vern 2

Nytt år – full fart framåt!

Nu under januari börjar jag på en utbildning men ska förstås också slutföra de uppdrag jag åtagit mig.
Nästa vecka är det dessutom vernissage och boksläpp på berättelsen ”Kafé Kosmos” som jag skapat tillsammans med bilderbokskonstnär Pia Alfredsson – välkommen till konsthallen Passagen i Linköping 1 februari kl 17-20!
Kanske blir det också några författarbesök i skolan under våren, och extraknäck som cirkelledare. Och blir det tid över ska jag skriva vidare på ett eget projekt som aldrig varit så nära ”färdigt” som nu …

Liten Kartong

Nyhetsbrev och julhälsning

I veckan skickade jag ut ett vinterbrev som du kan läsa här, om du vill få det på mejlen i fortsättningen klickar du här.
I övrigt är det fortfarande lite kvar på första delen av uppdraget till Naturhistoriska, men det närmar sig ”leverans av korrektur för granskning”. Jag håller också på och smider planer med Pia Alfredsson för vinterns bokäventyr – mer information kommer.
Och boklådan är öppen för den som behöver hårda klappar i sista stund – hör av dig!

Boklådan

Heja djuren!

När jag var liten hade jag en påse med plastdjur med mig överallt, och när jag inte lekte med dem var jag ute i naturen med mina föräldrar och andra släktingar och vänner. En annan favoritsysselsättning var att stå framför dioramorna på dammiga Biologiska museet. Jag såg inte dammet. Bara djuren. Därför är det fantastiskt roligt att få arbeta med texterna till utställningen Natur i Sverige på Naturhistoriska riksmuseet. Hej vargarna, bävrarna och tranorna! Kul att veta mer om mullvadar! Hurra för havsörnens återhämtning!

069

Intervju och texter om djur

Idag kom novembernumret av Åkerbobladet med mitt porträtt av Susanne Danielsson som nyligen startat egna firman Jollyfood, läs mer i arkivet. Veckan har annars handlat mycket om djur och växter i svensk natur. Hela den omfattande textstrukturen sitter på väggen i mitt arbetsrum – du ser en bit av den på bilden. Ett lärorikt och roligt uppdrag!

Textstruktur L

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/7/5/3/textmakareknutsson.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 61