Textmakare Knutsson

Kafé Kosmos – ny bok, och utställning

Torsdagen den 1 februari 2018 invigdes bilderboksutställningen Kafé Kosmos på Passagen konsthall i Linköping. Samma kväll släppte jag och Pia Alfredsson en ny bok med samma namn. Ett hundratal personer besökte utställningen första kvällen och Östgöta Correspondenten publicerade efteråt både en artikel om Pias och mitt gemensamma arbete med Kafé Kosmos, och en recension.

Artikeln kan du läsa här. Vår del av den tredelade recensionen ser du på fotot nedan.

Recension liten

 

Porträtt av lymfmassör

I Åkerbobladets novembernummer 2017 har jag skrivit ett porträtt av Susanne Danielsson som startat eget som kostrådgivare och lymfmassör. Här är ett litet utdrag:

I företaget får Susanne användning för kunskap och erfarenheter som hon samlat på sig under ett långt yrkesliv som undersköterska och lärare.
– Jag har kommit fram till att det viktigaste för mig hela tiden har varit att möta och kommunicera med människor. Nu får jag chans att följa kunder som bestämt sig för att de vill må bättre och är beredda att ta emot det stöd jag kan ge.

Läs hela via Åkerbobladets hemsida.

ICA-Lina i Åkerbobladet

För  nästan två år sedan tog energiska Lina Svensson över ICA-butiken i Sturefors utanför Linköping. Jag skriver hennes porträtt i Åkerbobladets oktobernummer 2017. Här är ett litet utdrag:

Att påverka och genomföra förändringar är starka drivkrafter för Lina, både i arbetet med butiken och i det ideella engagemanget.
– Det har jag med mig från min ungdomstid när jag var aktiv i föreningen ”Vi unga”. Där lärde jag mig att man kan driva igenom det man tycker är viktigt. Att man är starka tillsammans.
Lina menar att åren i föreningslivet också har gett henne förståelse för andra människor och en öppenhet för andras åsikter.
– Styrelsearbetet i en förening är ju ett slags demokratisk process där alla har inflytande. Det är en bra skola för ett liv som aktiv medborgare.

Läs mer på Åkerbobladets hemsida.

Ursäkta röran: omställning pågår

Utställningen invigdes på Arbetets museum, plan 2, i september 2017. En tidspressad produktion om dagens och framtidens arbetsliv där jag var inblandad i bearbetningen av texterna utifrån de underlag som producenten Mia Sas på Katapultkontoret mejlade efter hand, ofta med bara några timmar till deadline. I de flesta fall har andra personer i projektet dessutom hanterat texterna efteråt. Inte ett optimalt arbetssätt men fullt genomförbart, och med ett acceptabelt resultat med tanke på förutsättningarna. Utställningen består av några tematiska rum längs en korridor och ingår i ett brett pedagogiskt program som vänder sig till grupper från arbetsplatser.

Utst entre

Utställningens entré.

Utställningsintro

Introduktionstext till utställningen.

Apparaten

Första rummet handlar om Samhällsapparaten.

Samhällsapparaten tematext

Huvudtexten från apparaten.

Jobb i förändring tavla

Också i korridoren finns texter och information.

Jobb i föränadirng text

Text från anslagstavlan ovan.

Lärarummet tematext

Ett av rummen handlar om livslångt lärande, som är så viktigt för framtidens arbetsliv.

Dumstruten

En text om vikten av att misslyckas.

Labbet

Rummet som kallas Labbet handlar om innovation i ett brett perspektivLabbet tematextHuvudtext i Labbet.

Peter plåtslagare i Åkerbobladet

I september 2017 porträtterade jag plåtslagaren Peter Lönn i Åkerbobladet.
Artikeln inleds såhär:

Ett yrke är alldeles för lite för en energisk person som Peter Lönn. För tillfället har han två firmor, tre jobb och ett tidskrävande fritidsintresse. Kollegan och företagskompanjonen Per Holmén bekräftar bilden men såg kanske gärna att plåtslageriet fick lite mer plats nu när företaget växer och går bra.
Firman med det lite långa men tydliga namnet Resurs Byggnadsplåtslagarna i Östergötland AB startade i december 2015 och har just anställt två personer för att hinna med allt som hopar sig i orderboken.
– Det går bra nu, summerar Peter, som gärna ser en fortsatt blandning av små och stora kunder.

Porträtt
Läs hela på Åkeborbladets hemsida

Planer – berättelsen om Vallastaden

En liten svartvit utställning som visades under Bo- och Samhällsexpot Vallastaden i Linköping några veckor i september 2017. Utställningen beskriver idéerna bakom stadsdelen och expot, och hur det annorlunda arbetet med planering och genomförande gått till. Jag skrev råtexter och redigerade dem något varv men fick i brådskan inte möjlighet att följa dem hela vägen upp på väggen. Utställningen producerades av Katapultkontoret.

Utmaningar och många

En översiktsbild av den lilla utställningen.

Introvägg

Utställningens början.

Utställningsintro 1

Inledningstexten.

Processväggen

Tidslinje med nedslag i viktiga delar av processen.

Tre processtexter

Tre delar av tidslinjen.

Tematext utmaningar

Det var viktigt att också beskriva problem och utmaningar.

Tematext mer än en

En summering som avslutning.

Vardagshjälte med rätt att vila

I Åkerbobladets augustinummer har jag skrivit ett porträtt av Ann-Sofie Schultz som nyligen gått i pension efter 40 år i Linghems hemtjänst och äldreomsorg.

Här är ett litet utdrag:
Att arbeta i hemtjänsten tycker Ann-Sofie ställer särskilda krav.
– Man har två roller samtidigt. Man är professionell och anställd i omsorgen men samtidigt på besök i någons hem. Det gäller att komma ihåg det. Att de gamla ju faktiskt bor där och inte har valt att bjuda hem just dig. De behöver ett leende och att bli lyssnade på, och ska inte behöva höra om dina egna bekymmer.
Ann-Sofie tycker att fler unga borde prova på att arbeta inom omsorgen.
– Det passar såklart inte alla men man lär sig så mycket om människor och blir bättre på att läsa andras behov även när de kanske inte kan berätta själva hur de vill ha det. Att träna på det har man nytta av var man än hamnar längre fram.

Läs hela via Åkerbobladets hemsida.

Ung och energisk

I fredags kom Åkerbobladets majnummer där jag porträtterar Evelina Hällbro. Hon är bara 23 men driver redan ett eget gym vid sidan av jobbet i barnomsorgen och träningspassen hon leder på sporthallen i Linköping. Hon vet att det kan leda rätt in i väggen att ställa för höga krav på sig själv.

Här är ett utdrag:
Evelinas råd till alla unga tjejer är att försöka tycka om sig själva som de är och inte bidra till att lägga press på varandra.
– Lev så att just du mår bra, inte för att leva upp till omgivningens förväntningar. Ät det du tycker är gott, och hitta en träningsform som du tycker är kul. Längtar du efter en glass så ät en, utan dåligt samvete. Gillar du inte att gymma, så gör något annat. Det är faktiskt okej att släppa kontrollen och rycka på axlarna åt livet ibland.

Läs hela via Åkerbobladets hemsida.

Många bollar och snabba hjul!

I fredags kom aprilnumret av Åkerbobladet, med mitt porträtt av den envisa bonden Pär Sunesson som råkade ut för en svår olycka 2014 och har behövt all sin envishet för att komma igen – se bild nedan och läs mer i arkivet!
I övrigt är det full fart på slutplaneringen och spurtmarknadsföringen inför Klimatfolkets stora fest Scenario 2,6 den 21 april. Den här hemsidan får nog vila till efter det – och kanske ett tag efter också. Ibland behövs tid för återhämtning och eftertanke.
Träning 2 liten

Envis bonde i Åkerbobladet

Envisa bönder har en ju hört talas om, men det kan visa sig vara en livsnödvändig egenskap – här är ett utdrag ur mitt porträtt av olycksdrabbade Pär Sunesson på Karlebo Storgård utanför Bankekind:

Pär minns inte så mycket från den första tiden på sjukhuset. Han fick mycket smärtstillande och fick hallucinationer som nu blandar sig med de verkliga minnena, men någonstans där räddade Pärs envishet livet på honom.
– Jag kunde ha gett upp, jag trodde det redan när jag satt där i maskinen, att det var slut, och att inte kunna vare sig andas eller svälja själv gör förstås att en undrar vad som finns kvar. Hur livet ska bli.

Läs hela via Åkerbobladets hemsida.