Titti Knutsson Blogg

Prata om problem och investera för framtiden

Förra veckan knivskars två personer på IKEA i Västerås. Den här veckan tre personer i Norrköping. Båda gärningsmännen hade blivit tokiga på grund av en outhärdlig livssituation. Den ena hade fått avslag på sin asylansökan, den andra fallit ner i gapet mellan psykiatrin och missbruksvården. Jag tänker att alla samhällsproblem som kan göra människor så desperata behöver åtgärdas men finner att bara ett av dem figurerar i debatten.

Att hitta siffror som säger sig beskriva vad invandring och integration kostar är inga problem. Svårigheten blir att hitta korrekta siffror eftersom alla parter i den infekterade debatten friserar dem efter sitt eget huvud. Den mest trovärdiga jag hittar idag kommer från Joakim Ruist, forskare vid Institutionen för nationalekonomi med statistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han har gjort en studie som publicerades nu i vintras där den årliga nettokostnaden för flyktinginvandringen beräknats. Alltså enbart flyktinginvandring – inte utbytesstudenter och eller superingenjörer som importeras till våra exportföretag eller hemvändande utlandssvenskar – utan just flyktingar. Enligt honom kostar de Sverige 50 miljarder per år. Pengar som alltså kunde sparas in om vi stängde gränserna för folk som flyr från världens ohyggligheter.

Den andra desperadon då? Missbrukaren i Norrköping – vad kostar han och hans medmissbrukare? Siffrorna blir genast svårare att hitta men enligt regeringens särskilda utredare Gerhard Larsson, som står bakom den statliga missbruksutredning som avslutades 2011, går det loss på ungefär 150 miljarder per år. Det är några år sedan men problemet med droger har knappast minskat sedan dess och kostar antagligen samhället lika mycket, eller mer, även idag.

Det vore kanske vettigt om debatten inte enbart handlade om invandring när den lika gärna, eller kanske till och med hellre, kunde handla om samhällets problem med, och kostnader för, droger och missbruk?

Jag inser att de här siffrorna inte är jämförbara rakt av. Det går naturligtvis inte heller att ställa olika utsatta grupper mot varandra och vore förstås förfärligt om människor reducerades till enbart kostnader och siffror i tabeller.

Men jag är övertygad om att varje krona som hjälper en människa i nöd är en väl spenderad krona och en investering för framtiden. Eftersom alla människor kan bidra till samhället, bara de får näsan över vattenytan. Både före detta missbrukare och före detta flyktingar. Så låt det kosta. Låt oss fortsätta investera för framtiden och låt oss prata om fler bekymmer än invandringen; om den nu över huvud taget är ett bekymmer när vi för bara 50 miljarder får både möjlighet att hjälpa människor i nöd och ett antal driftiga och modiga nya medborgare.

Källor:
Om Joakim Ruist studie:
http://handels.gu.se/om_handelshogskolan/Nyheter/fulltext/ny-studie-om-flyktinginvandringen-och-de-offentliga-finanserna.cid1274535
http://www.metro.se/nyheter/forsta-studien-sa-mycket-kostar-flyktinginvandringen-sverige/EVHobx!UYfvr5562RciA/
Om missbruksutredningen:
http://www.svd.se/missbruket-kostar-150-miljarder_5606385

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *