Titti Knutsson Blogg

Jag har hört träden skrika

En kväll nyligen var jag ute med vänner och hundar för att träna personsök i en skog. En mycket fin, gles blandskog där hällmarken klär sig i lingonris och renlav. Där sänkorna är fyllda med vitmossa och svart survatten och där livskraftigt blåbärsris täcker marken mellan träden. En sådan där skog som finns överallt. Eller fanns. För de blir allt ovanligare. Numera finns de fläckvis bevarade på ägor där någon tjurig bonde satt sig på tvären mot det rådande stordriftstänket, i nationalparker och naturreservat; men också i många tätortsnära rekreationsskogar. Alltså de skogar svenskarna oftast besöker. Kanske är det därför så få protesterar?

Kanske är vi bara några få som vet hur många artfattiga granhelveten det finns där ute? Hur många trettioåriga hyggen som fortfarande är oframkomliga? Hur många olikåldriga blandskogar som faller och ersätts med planterad barrskog i raka rader? Hur många meterdjupa körspår som lämnas utan åtgärd när de varmare vintrarna inte längre ger någon bärande tjäle?

Självklart ska våra skogar fortsätta brukas men det måste väl inte innebära att vi hugger kalrent och kör sönder dem med dyra, fossildrivna maskiner som måste gå dygnet runt för att ägarens ekonomi ska gå ihop?

Vi var i skogen i fyra timmar den där kvällen och hela tiden hörde vi ljuden från avverkningen som pågick en bit bort. Genom det lågfrekventa bullret från själva maskinen skar det metalliska skriet när träden kapades och med tunga, dova dunsar föll till marken där de kvistades och barkades med ett knäckande, sprättande ljud.

Det blev så påtagligt för oss vad som pågick. Att det var en våldshandling, ett respektlöst övergrepp baserat på ett föråldrat, industriellt tänkande som fick jättarna på fall.

Och jag tänker att det vore kanske bra om fler fick dela den upplevelsen.
Om fler fick höra träden skrika.

En kommentar på “Jag har hört träden skrika

  1. Här är tre länkar att utforska för dig som kanske vill och har möjlighet att engagera dig för att bevara skogen:
    http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/radda-skog
    http://www.ettklickforskogen.se/
    http://www.skyddaskogen.se/sv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *