Titti Knutsson Blogg

Helheten och delarna

Jag var nyligen och lyssnade på Mozarts Requiem i Hedvigs kyrka här i Norrköping. Alltså det var inte bara jag. Kyrkan var proppfull med folk och flera fick stå längst bak. Själv satt jag på en extrastol utmed ena långsidan. Nittio sångare från tre olika körer och tjugo musiker framförde den känslosamma och starka musiken och jag vet inte vad alla andra tänkte på men själv tänkte jag på att det är väl ändå alldeles fantastiskt vad vi människor kan åstadkomma när vi hjälps åt. När olika stämmor blir en kör. När olika instrument spelas till musik. När våra olikheter får haka i varandra och bilda en ny helhet som är så oändligt mycket större än bara summan av de ingående delarna.

Och jag tänker att vi har våra finaste stunder som människor när vi ingår i en helhet tillsammans med andra. När vi åstadkommer något storartat ihop.

Saker att göra saknas inte men kanske saknar många av oss sammanhang. Kanske måste vi våga närma oss varandra innan våra olikheter kan adderas till en ny kraftfull helhet.

Här kan du lyssna på den vackra Lacrimosa som är en del av Mozarts Requiem (länk till Spotify).
Inte vore det något om alla sjöng unisont?
Det visste han. Mozart.
Och det vet du och jag.
Innerst inne vet vi det.
Att ensamma är vi inget.
Åstadkommer vi så lite.

En kommentar på “Helheten och delarna

  1. Du har så rätt, Titti! Det är härligt att få vara en del av en sådan här magnifik helhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *