Titti Knutsson Blogg

Det komplicerade lilla, och det enkla stora …

Jag har i dagarna läst många kommentarer om hur komplicerad världen är och hur vanskligt det är med förenklingar. Må så vara. I alla fall när det gäller enskilda frågor. Att, till exempel, skylla situationen i Syrien enbart på den fyra år långa och extrema torka som föregick kriget leder till förstås snett. Ett stabilt land med hyggligt effektiva myndigheter och en regim som respekterar sina medborgares lika värde har förstås bättre möjligheter att hantera klimatrelaterade påfrestningar som torka och översvämningar än en nation som styrs av en maktfullkomlig diktator med föga intresse för mänskliga rättigheter och demokrati. Kalifornien har haft torka sedan 2012 och där har vi än så länge bara hört lite gruff om hur korkat det är att en del lantbrukare odlar törstiga mandlar istället för torktåligare grödor.

Jag tänker att det, paradoxalt nog, ibland är lättare att hitta begripliga och ”enkla” men ändå korrekta förklaringar när det gäller de stora sammanhangen. Kanske helt enkelt därför att det är samma systemfel som ligger bakom det mesta som gått snett här i världen.

En ojämlik fördelning av resurser och makt ställer fattiga och maktlösa människor inför stora frustrationsgap – och har gjort så i långliga tider. Nu tillkommer effekterna av det förändrade klimatet som slår hårt mot vissa delar av världen där det späder på fattigdom, maktlöshet och frustration ytterligare.

Den uppdämda frustrationen får sitt utlopp i allt från fredliga protester till våldsamma upplopp; i regioner, nationer, städer och stadsdelar. Den driver människor på flykt och gör dem till lättfångade byten för religiösa och politiska fanatiker som utlovar en bättre tillvaro till alla som svär dem tro och lydnad.

Förutom att ge hjälp och stöd till de akut nödlidande måste vi därför också orka arbeta politiskt för kraftfulla och långsiktiga åtgärder mot klimatförändringen och för ökad jämlikhet – i Sverige och i resten av världen.

Så enkelt är det.

Lästips:
Boken ”Jämlikhetsanden – Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen
En artikel från i maj, av meteorologen Martin Hedberg: ”Torkan i Kalifornien skapar konflikter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *