Världens första klimatriksdag

Jag arbetade under några hektiska sommarveckor 2014 som redaktör för boken ”Världens första klimatriksdag” där alla de motioner som bearbetades på Klimatriksdag 2014 i Norrköping samsas med fotografier, utdrag ur tal och listor över medverkande och sponsorer. Arbetet gick rysligt snabbt men boken blev fin, inte minst tack vare samarbetet med den drivna grafiska formgivaren Eva Jais och fotografen Staffan Gustavsson. Även många personer som var aktiva i Klimatriksdag 2014 hjälpte till, bl a föreningens ordförande Annika Elmqvist samt Aina Hagberg, Jonas Bane, Klara Knutsson och Markus Steén. Under bilden nedan följer mitt förord till boken, som har ISBN: 978-91-6375-492-0 och kan beställas via e-post till info@ordfront.se.

Att göra boken om Klimatriksdag 2014 har varit stressigt och arbetsamt men samtidigt väldigt, väldigt roligt. Att återknyta kontakten med andra inom organisationen bakom Klimatriksdag 2014, och bekanta sig med talare och motionsförfattare har varit en förmån.

Det är naturligtvis omöjligt att stänga in en obändig, demokratiskt folklig manifestation som Klimatriksdag 2014 mellan två pärmar. Omöjligt att ge en bild som stämmer till hundra procent med hågkomsterna för alla som var där. Det viktigaste har också hela tiden varit möjligheten att få större spridning till motionerna; de över 200 stora och små förslag som skulle kunna föra Sverige så mycket närmare en tätplats i den globala kampen för klimatet.

Boken inleds med ihopsamlade fragment, vittnesmål och fotografier från dagarna i Norrköping. Sedan följer samtliga motioner, med de 35 som gick vidare till söndagens omröstning först. På slutet hittar du lite summeringar kring hur planeringsarbetet organiserades och genomfördes och funderingar över vad som kommer att hända nu. Allra sist finns ett register som förhoppningsvis gör det lättare att hitta det du söker.

Jag har själv skrivit samtliga bildtexter och där inte annat anges ligger jag också bakom de inledande texterna till olika avsnitt. Namn på personer och organisationer i olika uppräkningar har konsekvent sorterats i bokstavsordning, i förekommande fall efter förnamn.

Mycket nöje; och lycka till i kampen för klimatet!

Titti Knutsson
Norrköping 10 augusti 2014

PS Du är viktig. Glöm aldrig det!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/7/5/3/textmakareknutsson.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 61